1. 如提問難以用文字描述,請致電 2779 7922 或 2779 3766(深水埗區) / 2781 0983 或 2776 7232(旺角區) / 3615 0018(觀塘區)聯絡本會。
2. 本會只以「勞聯權益委員會」帳號回應線上勞工法例問題,任何其他私人帳號之回應,本會均概不負責。
3. 網上回應僅供參考,受當事人提供的資訊是否清晰準確而有所影響。
4. 本網查詢眾多,團隊回應需時,敬請耐心等候。緊急查詢請不吝賜電工會,謝謝!

工傷病假錢

作者: Brown @, 發表於: 週四, 四月 08, 2021, 10:02 (9天前) @ Chan

我傷咗之後公司係話我懷疑工傷,我亦都已經去晒勞工處交資料,勞工處最後亦都判咗我係工傷,所以佢先出5份4俾我,但而家係出出下突然唔出,話之前1月見公司保險醫生既評估,話我冇進展,唔會再有進度,所以唔出俾我,因為之前一直睇公司保險俾既醫生同物理治療,睇睇吓就唔肯幫我約覆診,叫我去做評估,我有去,但之後我唯有自己去睇政府醫生,而假紙一直冇斷過,但3月尾就收到信話唔出,我想問公司係咪可以咁?我應該點做?唔該。


按法例,工傷病假錢計算至正式判傷之日終結。一旦正式判傷,勞工主任會於當日向工友作出聲明,工傷病假只會計到判傷當日為止。判傷後的工傷病假不會獲得4/5人工作作為補償。若工友判傷後繼續睇醫生並獲發病假,必須要以書面通知勞工處,待勞工處將新增病假交予醫生審查,然後才將新加的病假登記入證明書內,方可獲得承認為工傷病假。因此,建議 閣下聯絡勞工處查詢判傷及工傷病假情況。


完整帖子:

 主題RSS Feed

powered by my little forum