1. 假如所諮詢的問題細節難以用文字描述,請致電2779 7922 或 2779 3766(深水埗區)
   / 2781 0983(旺角區)與本會聯絡,以便提供協助,謝謝!
2. 本會以“勞聯權益委員會”帳號回應線上勞工法例問題,其他私人帳號之回應本會概不負任何責任,敬請留意。

拖糧及離職後fulltime變parttime計

作者: Raymond Yeung @, 來自: 數碼港, 發表於: 週六, 八月 10, 2019, 15:18 (14天前)

我Fresh grad在6月見工,Fulltime嘅程式員,7月中上任。
當時老細叫我6月中可以做著parttime先,適應下環境,7月會正式fulltime,咁係無任何合約下,我就6月中開始返parttime.
6月尾時,老細話parttime嘅人工要出cash, 一次過出。
7月中轉fulltime, 我問老細攞contract, 未有。
7月下旬終於有contract, 但係我未簽,因為:

我提出要求更改,係拖拖拉拉之間到咗7月尾,老細話我唔簽不平等條約就唔出糧俾我,同當我一直係parttime.
8月頭出6月parttime一個月糧,但到咗8月9號都未出7月中至7月尾嘅fulltime糧, 佢俾我嘅合約(我未簽,因為不平等)注明月尾出糧,過咗7日工資期,我就即日離職。

謝謝
心急人
志豪上


完整帖子:

 主題RSS Feed

powered by my little forum